Ai mitkä rajat..?!

Rajat. Osaatko asettaa rajoja vai ajatteletko sen olevan itsekästä? Tiedätkö missä kohtaa omat tunteesi loppuvat ja toisen alkavat, vai hämärtyykö raja niin, että koet välillä myös toisen tunnetilat kuin ne olisivat omiasi? Teetkö enemmän kuin oikeasti jaksaisit, annatko itsestäsi enemmän, liikaa? Pelkäätkö sanoa ei, koska kuvittelet, että et tulisi enää hyväksytyksi ja jäisit ulkopuolelle? Oletko huomannut, että tämä omavalintainen rajattomuutesi uuvuttaa, ärsyttää ja vaikuttaa myös itsetuntoosi? Ehkä olet syyttänyt mielessäsi muita kun he ”ovat aina vaatimassa”, ”käyttävät sinua hyväkseen”?

Jos olisit kaunis omakotitalo, jonka ympärillä olisi luomasi unelmiesi piha ja puutarha, laittaisitko siihen ympäristöön sopivan nätin aidan tontin rajalle, vai antaisitko pihasi ikäänkuin epämääräisesti jatkua niin, että pian se muuttuisi ruohikoksi, ryteiköksi ja sitten yleiseksi kävelytieksi? Sitten harmittelisit kun jotkut koirien ulkoiluttajat antaisivat koiriensa juosta myös pihallesi tarpeilleen ja jotkut ihmiset tulisivat puutarhaasi piknikille ja jättäisivät kaikki roskat nurmellesi ja katkoisivat lähtiessään muutaman istuttamasi kukan mukaan kukkapenkistäsi… Miksi he niin tekisivät? Koska se on mahdollista ja eivät tienneet tai välittäneet missä alkaa talon piha ja yksityisalue. Olisitko päivittäin mielessäsi vihainen näille ”itsekkäille ihmisille”, turhautunut, kun eivät tajua tunkeutuvansa yksityisalueelle?

Mitä jos päättäisitkin itse arvostaa omaa kaunista pihaasi, taloasi ja omaa rauhaasi, ja laittaisitkin nätin aidan siihen rajalle? Mitä jos itse näyttäisit missä rajasi kulkevat, pitäisit itse niistä kiinni ja omalla esimerkilläsi näyttäisit sen muillekin? On hyvinkin mahdollista, että joku närkästyy kun ei voi tulla puutarhaasi syömään tai pissattamaan koiraansa silloin kun huvittaa, mutta mitä sitten?! Se on sinun talosi ja puutarhasi, ja sinä osoitat sen arvon määrittämällä rajat ja vaalimalla kaikkea sitä kaunista ja ainutlaatuista mitä niiden sisäpuolella on. Terve itsekkyys on osoitus siitä, että sinä et ole hylännyt itseäsi vaan arvostat ja rakastat itseäsi asettamalla selkeät rajat. Samalla osoitat myös muille omalla esimerkilläsi missä rajasi kulkee ja miten niitä pitää kunnioittaa. Joku tulee siitä varmasti närkästymään, mutta ota se vain vahvistuksena siitä, että ensimmäistä kertaa ikinä asettamaasi rajaan on ”törmätty” ja se toimii tehokkaasti. 😉

aita

Advertisement