Placebo – usko, niin koet

Lumelääkkeistä ja ihmisten käyttäytymiseen vaikuttamisesta mieleeni nousee hyvä esimerkki kun opiskelin 15v sitten Dublinissa ICHP:ssa (Institute of Clinical Hypnotherapy and Psychotherapy). Opettajamme kertoi miten eräs irlantilainen hypnoterapeutti mainosti auttavansa asiakkaitaan lopettamaan tupakoinnin vain yhdellä käyntikerralla, jonka hinta oli 1600€. Ihmisille syntyi mielikuva, että ”sen täytyy olla hyvä ja toimia kun se on kerta noin kallis”. Mielikuva positiiviselle muutokselle ja sen onnistumiselle oli saanut alkunsa ja puolet terapeutin työstä oli jo tehty.

Kun alitajunnan, tiedostamattoman mielen, osuus on yli 90% ja se on vastuussa mm. autonomisen hermoston ja elimistön toiminnasta, ja on täysin huumorintajuton asiat kirjaimellisesti ottava pilkku-Iivari, niin ei mikään ihme jos auktoriteetin vannoma ”tieto” osuu ja uppoaa siihen täysin ilman mitään pienintäkään kritiikkiä. Tämä on ns. uskomushoitoa parhaimmillaan, jota pitäisi hyödyntää paljon enemmän nykyisen ylilääkitsemisen sijaan. Hyvänä esimerkkinä on esim. mielialalääkkeet; on todettu niiden tehon voivan olla samaa luokkaa placebojen kanssa. Sokerinapeissa on kuitenkin se hyvä puoli, että niissä ei ole sellaisia haitallisia sivuvaikutuksia kuin monissa mielialalääkkeissä, kuten esim. lihomista ja turpoamista, libidon häviämistä ja asioiden muuttumista yhdentekeviksi, mikään ei tunnu enää miltään. Mielenkiintoista on ollut myös tutkimukset, joissa on todettu lumelääkkeiden tehoavan vaikka henkilölle on jopa kerrottu lääkkeen olevan ns. placebo.

Pitäisi hoitaa ihmisiä enemmän mielen ja sen voimavarojen kautta eikä vain kemikaaleilla yrittää turruttaa oireita. Oire on aina seurausta jostakin ja se jokin on se, mitä pitää hoitaa, oli se sitten mielen tai kehon puolella. On hyvin laiskaa ja lyhytnäköistä laastarihoitoa puuttua pelkkään oireeseen kun taustalla oleva syy saa jatkaa kaikessa rauhassa oireen muodostamista. Niin kauan kun ihmistä ei hoideta kokonaisvaltaisesti, olisi hyvä jos aina kun mahdollista voitaisiinkin antaa lumelääkettä. Jos se olisi vakuuttavan näköisessä purkissa, pillereiden väri olisi psykologisesti katsottuna oikea, hinta kohdillaan ja sen kuurin määräisi sopiva auktoriteetti, niin moni voisi siitä hyötyä. Ehkä tämä on tulevaisuutta kun ihmisten sairauksia ja oireita ei katsota enää pelkät euronkuvat silmissä…

Mitä kalliimpi tehoton lumelääke on, sitä parempana potilas pitää sen tehoa

Lumelääke tehoaa, vaikka potilas tietäisi syövänsä vain kalkkitabletteja

placebo

Advertisement