Huonoja kysymyksiä ja jupinaa

Miksi mä en nyt tätäkään tajua..?!?! Miksi mä vedän aina puoleeni tyyppejä, jotka pettää..?!?! Miksi mä en ikinä onnistu laihduttamaan näitä ekstra kiloja..?!?! Ja kovin kauaa ei tarvitse vastausta odotella kun mieli jo kertoo vakuuttavalla äänellä, että se johtuu siitä koska; ”on tyhmä ja tämähän ei ole ensimmäinen kerta”, ”ei ole ansainnut onnellista parisuhdetta, koska äitikin sanoi aina ettei kukaan tollasta kattele” ja koska ”ei ole mitään itsekuria ja on ahne luuseri”. Sen jälkeen voikin nyökytellä itselleen ymmärtävästi, että näinhän se tosiaan on ja kaivaa muistojen syövereistä lisää todisteita aiemmista tapahtumista, jotka vahvistaa sitä miten epäkelpo ihminen sitä oikeasti onkaan…

Ihmisen mieli ja aivot on siitä jännät, että kun sinne heittää kysymyksen, vaikka vain epäsuorasti itsekseen jupisemalla, niin sieltä tulee aina vastaus kuin apteekin hyllyltä. Tyhmiin kysymyksiin tulee tyhmät vastaukset, jotka lannistaa, syö itseluottamusta ja muutenkin aiheuttaa itselle pahaa mieltä. Meillä on noin 60 000 ajatusta päivässä ja on sanottu, että yli 90% niistä on aivan samoja kuin edellisenä päivänä ja sitä edellisenä ja… Kun päivästä toiseen saa kuunnella miten tyhmä ja laiska luuseri sitä on, niin jossain vaiheessa se alkaa jo muodostua itsensä toteuttavaksi uskomukseksi. Joku yrittää töissä neuvoa miten uusi kirjanpito-ohjelma toimii ja kun ei heti tajua, niin jälleen kerran se vahvistaa sitä ”miten tyhmä sitä on”. Sen lisäksi, että itsetunto ja -luottamus on jälleen kerran lakaistu kynnysmaton alle, niin se voi myös johtaa siihen ettei enää edes yritä oppia mitään uutta, ”kun ei kuitenkaan osaa”. Siitä ei mene kauaa kun kaikki alkaa maistua puulta ja alkaa kyllästyttää. Yksi mielen osa kertoo, että oikeasti olisi paljon annettavaa ja mahdollisuuksia kehittyä työelämässä ja toinen osa torppaa kaikenlaiset haihattelut ja palauttaa maan pinnalle muistuttamalla miten tyhmä sitä on ja ei ole ennenkään oppinut mitään uutta. Työ on tylsää, parisuhdetta ei ole ja muutenkin tympii, johon auttaa iso pizza ja jäätelöannos. Ihan sama mitä sitä syö ja kuinka paljon kun ei kuitenkaan laihdu…

Tässä vaiheessa voi miettiä, että jos kerta aina saa mieleltä vastauksen ja tyhmiin kysymyksiin tulee tyhmät vastaukset, niin saako sitten hyviin kysymyksiin hyvät vastaukset…? Kyllä. Kannattaa hyödyntää tätä mielen ominaisuutta ja alkaa tekemään hyviä ja rakentavia kysymyksiä, jotka auttaa positiivisten muutosten tekemisessä ja itsensä ymmärtämisessä. Hyvä kysymys alkaa sanoilla ”millä tavalla”. ”Millä tavalla mun kannattaisi tutustua tähän uuteen kirjanpito-ohjelmaan, jotta oppisin sen itselleni parhaimmalla tavalla?” ”Millä tavalla” on suora ja aktiivinen kysymys, johon haluaakin saada hyvän ja rakentavan vastauksen. Joskus mieli ei annakaan sitä samantien, vaan kysymys jääkin muhimaan mielen syövereihin ja aamulla herätessään vastaus on kristallin kirkkaana mielessä.

Kuten sanottu, meillä on noin 60 000 ajatusta päivässä ja ihan kaikkea ei tarvitse uskoa mitä mielessä pyörii. Ajattelemalla tietyn tyyppisiä ajatuksia jonkun aikaa johtaa siihen, että tunteet muokkaantuu sen mukaan ja sitä seuraa kehon reaktio. Lannistavat ajatukset johtaa helposti ilottomuuden ja masennuksen tuntemuksiin jolloin keho reagoi menemällä kasaan, ryhti huononee ja pää on painuksissa. Onkin tärkeä pyrkiä kiinnittämään huomiota omiin ajatuksiin ja jupinoihin ennen kuin ne ehtii muuttaa omaa tunnetilaa huonompaan suuntaan. Joskus ajatukset jää pyörimään mieleen ja niiden muuttaminen ei vain onnistu ja sitä alkaa jupista ”miksi aina… miksi ei koskaan…?” Siinä vaiheessa voi alkaa purkamaan mielentilaansa ketjun toisesta päästä, eli kehosta. Ottamalla ryhdikkään asennon ja vaikka muutaman ”Saturday Night Fever” -muuvin travoltamaiseen tyyliin, pääsee purkamaan huonoa oloa. Muutaman tanssiaskeleen jälkeen ryhdikkäänä seisten on ristiriitaista kokea ilottomuuden tunnetta, ainakaan yhtä vahvasti kuin vielä hetki sitten. Ehkäpä tuleekin hetkellinen ilon tunne, helpotus ja huvittuneisuus. Siinä tunnetilassa olisi ristiriitaista alkaa ajatella miten tyhmä tai luuseri sitä on, eli ajatuksetkin muuttuu kevyemmiksi ja valoisammiksi. ”No ehkä mä en ookkaan mikään tyhmä vaikken heti sitä yhtä juttua osannutkaan…”. Tuleekin ymmärtäväisempi ja lempeämpi asenne itseä kohtaan ja oma täydellinen epätäydellisyyskin on täysin hyväksyttävää. Ilo alkaa palata ja luottamus siihen, että voi oppia uusia asioita, on todellakin ansainnut onnellisia ihmissuhteita ja pystyy myös muokkaamaan kehonsa juuri sellaiseksi kuin on itselle terveellisintä.

Millä tavalla sinä voisit alkaa tekemään positiivisia muutoksia? Millä tavalla ne kannattaisi toteuttaa, jotta ne olisivat itsellesi luontaisia tapoja toimia ja vahvistaisivat itsetuntoa ja -luottamusta? Millä tavalla sinun kannattaisi suhtautua kaikenlaisiin asioihin, tilanteisiin ja ihmisiin, jotta sinulla säilyy mielenrauha ja usko siihen, että pystyt ja elämä kantaa? Ja sitten ei kun hyviä kysymyksiä tekemään!

Advertisement